ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2013

Κλικ για να κατεβάσετε την αίτηση συμμετοχής

 

ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΩΣ

 

Πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο ελληνικός μαθητικός διαγωνισμός κινηματογράφου, για τους μαθητές και φοιτητές που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό στην Αυστραλία.

 

Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί το μήνα Οκτώβριο με την αξιολόγηση, βράβευση και προβολή των ταινιών. Πραγματοποιείται στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αυστραλίας και αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Γραφείου Συντονιστή Εκπαίδευσης Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας με το Υπουργείο Παιδείας της Βικτώριας, των Ελληνικών Ορθόδοξων Κοινοτήτων Μελβούρνης και Βικτώριας, Νέας Νότιας Ουαλίας, Νότιας Αυστραλίας και τους Συλλόγους των Εκπαιδευτικών. Έχει παναυστραλιανή εμβέλεια και τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος.

 

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν σχολικές τάξεις, ομάδες μαθητών ή ατομικά μαθητές, που διδάσκονται τη νεοελληνική γλώσσα και πολιτισμό. Οι κινηματογραφιστές έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν σε ταινίες μικρού μήκους που θα γυριστούν με την καθοδήγηση ενός επιβλέποντα εκπαιδευτικού. Το κεντρικό θέμα του διαγωνισμού είναι «Ελλάδα Σημαίνει Φως» και αναφέρεται στις ιστορικές διαδρομές του ελληνικού πολιτισμού, στις σύγχρονες πολυποίκιλες εκφάνσεις του και στις μελλοντικές του προοπτικές. Το ελληνικό πνεύμα, ως χωρο-χρονική διαδρομή σμίλευσε τις αξιακές αναφορές λαών, γλωσσών και πολιτισμών, αντανακλώντας την παγκοσμιότητα της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς. Ο ελληνικός πολιτισμός και η προβολή του στους χώρους του μείζονος ελληνισμού και ακόμη περισσότερο στο διεθνή χώρο αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα, της Ελλάδας και των διασπορικών της κοινοτήτων, πέρα από τη πρόσφατη, δυσχερή οικονομική πραγματικότητα που τη χαρακτηρίζει συγκυριακά.

 

Με αφετηρία τα παραπάνω, οι κινηματογραφιστές καλούνται να αναδείξουν και να προβάλουν μια Ελλάδα, έναν ελληνισμό των αξιών και των προοπτικών. Οι μαθητές ως συνειδητοί συμμέτοχοι του ελληνικού πολιτισμού και ταυτόχρονα ως κοσμοπολίτες της πολυπολιτισμικής αυστραλιανής κοινωνίας, ενθαρρύνονται να προβάλλουν το φως του ελληνικού πολιτισμού, μέσα από τα ιδιαίτερα θέματα που θα επιλέξουν. Οι προβολές μπορεί να αναφέρονται σε ρεαλιστικές ή εικονικές αναπαραστάσεις ελληνικότητας και σε θεματικά πεδία όπως: η ελληνική αρχαιότητα και η σύγχρονη Ελλάδα (π.χ. ελληνική μυθολογία, ιστορία, τουρισμός),   η ελληνική διασπορά (π.χ. σχολική, οικογενειακή, παροικιακή ζωή και εμπειρία) και ο ελληνικός πολιτισμός συνολικότερα (π.χ. έθιμα και μουσικοχορευτικές παραδόσεις και η ελληνική γαστρονομία).

 

Το είδος της παραγωγής μπορεί να είναι μια σύντομη ιστορία, ντοκιμαντέρ ή κινούμενα σχέδια. Η διάρκεια της ταινίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά και να χρησιμοποιηθεί πρωτίστως η ελληνική γλώσσα. Τονίζεται ιδιαίτερα η αξία της συνεργασίας και της συλλογικότητας στα πλαίσια της μαθητικής ομάδας, τόσο ως προς τη σύλληψη της ιδέας όσο και στην πραγμάτωσή της. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού πρέπει να είναι περισσότερο καθοδηγητικός και συμβουλευτικός. Η όλη προσπάθεια είναι καλό να αποτελεί μέρος της διδασκαλίας των ελληνικών (διδακτικό σχέδιο/project).  

 

Ο διαγωνισμός συμπεριλαμβάνει τις παρακάτω τέσσερις κατηγορίες συμμετεχόντων:

(α) Δημοτικό σχολείο, (β) Γυμνάσιο, (γ) Λύκειο και (δ) Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Για κάθε κατηγορία θα δοθούν τρία (3) χρηματικά βραβεία ως ακολούθως: Πρώτο βραβείο $400, Δεύτερο βραβείο $300, Τρίτο βραβείο $200. Επίσης, κάθε διαγωνιζόμενος θα λάβει βεβαίωση συμμετοχής.

 

Τα κριτήρια αξιολόγησης των ταινιών, θα έχουν την ίδια βαρύτητα και είναι τα παρακάτω:

α) Δημιουργικότητα και φαντασία

β) Χρήση της γλώσσας και

γ) ποιότητα εικόνας και ήχου

 

Όσοι μαθητές, τάξεις ή ομάδες επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτή την καλλιτεχνική πρόταση, μπορούν να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας το έντυπο συμμετοχής μέχρι τις 31 Μαΐου 2013.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και για να εκφράσετε το ενδιαφέρον σας επικοινωνήστε με το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας στο (03)98664660, (03)98664248 και 0434026918 και ζητήστε την Σύμβουλο Ελληνικής Γλώσσας στο Πολιτειακό Υπουργείο Παιδείας της Βικτώριας Δρ. Ανθή Μπαλτατζή ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση   baltatzi.anthi.a@edumail.vic.gov.au    

Ανακοινώσεις