ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

               ΓΙΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 Στο πλαίσιο του Έργου «Έλληνόγλωσση διαπολιτισμική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Διασπορά», to Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ. σχεδιάζει την υλοποίηση ταχύρρυθμων σεμιναρίων τηλεκπαίδευσης μέσω τηλεδιάσκεψης για ομογενείς και αποσπασμένους εκπαιδευτικούς.

 Σκοποί και στόχοι των σεμιναρίων

 Βασικός σκοπός των σεμιναρίων αυτών είναι ο εμπλουτισμός των γνώσεων των εκπαιδευτικών της διασποράς

  • σε ζητήματα Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής και Ιστορίας της Ελληνικής Διασποράς
  • σε ζητήματα Διδακτικής της Ελληνικής ως Δεύτερης και ως Ξένης γλώσσας και Στοιχείων Ιστορίας και Πολιτισμού και
  • στην παιδαγωγική αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών στο χώρο αυτό.

 Ο εμπλουτισμός των γνώσεων και των δεξιοτήτων θα γίνει πάντα με γνώμονα τη διδακτική αξιοποίηση του έντυπου αλλά και ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού που έχει παραχθεί από το Έργο «Παιδεία Ομογενών», όπως και του Ηλεκτρονικού Μαθησιακού Περιβάλλοντος που κατασκευάζει το Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας. Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικοί θα έλθουν σε επαφή με τους δημιουργούς του εκπαιδευτικού υλικού και θα αλληλεπιδράσουν μαζί τους.

 

Προτεινόμενη προσέγγιση

 Το επιμορφωτικό σεμινάριο αποτελεί συνδυασμό συμμετοχής σε τηλεκπαίδευση και ατομικής μελέτης/εργασίας. Για κάθε σεμινάριο προβλέπονται τρεις 4ωρες επιμορφωτικές συναντήσεις συνεργασίας μέσω τηλεδιάσκεψης. Μεταξύ 1ης και 2ης τηλεδιάσκεψης οι επιμορφούμενοι θα κληθούν να μελετήσουν βιβλιογραφία ή/και εκπαιδευτικό υλικό, ενώ μεταξύ 2ης και 3ης τηλεδιάσκεψης θα πρέπει να υλοποιήσουν και να αποστείλουν στον εισηγητή μια γραπτή εργασία με βάση τις οδηγίες που θα τους έχουν δοθεί. Μετά το τέλος της επιμόρφωσης χορηγούνται βεβαιώσεις επιτυχούς ολοκλήρωσης.

 

Τρόποι Παρακολούθησης

 Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί μπορούν να παρακολουθήσουν τις τηλεδιασκέψεις με δύο βασικά τρόπους:

Α) Σε χώρους που διαθέτουν ADSLInternet, ένα σύγχρονο υπολογιστή, μια μικρή κάμερα και ένα μικρόφωνο (π.χ. εργαστήρια σχολείων, σχολική αίθουσα, Γραφείο συντονιστή εκπαίδευσης, κατοικία κ.λπ.)

 Β) Webcast (Ζωντανή Μετάδοση μέσω Διαδικτύου)

Σε περίπτωση που η παρακολούθηση των διαλέξεων σε χώρους τηλεδιάσκεψης δεν είναι εφικτή, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να παρακολουθούν ζωντανά την κάθε τηλεδιάσκεψη από τον υπολογιστή τους μέσω διαδικτύου (στο σχολείο, το σπίτι ή όπου αλλού επιλέγουν).

 Αυτό είναι εφικτό ακόμα και αν έχουν μια απλή (PSTN) σύνδεση με min ταχύτητα 43kbps. Παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν online με τον εισηγητή μέσω της αποστολής γραπτών μηνυμάτων και να καταθέτουν τις ερωτήσεις και τις απορίες τους. Στο μέτρο του δυνατού ο εισηγητής θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στις ερωτήσεις σε πραγματικό χρόνο (realtime).

 

Προσφερόμενες θεματικές ενότητες

 Στο πλαίσιο των σεμιναρίων θα προσφερθούν ποικίλες θεματικές ενότητες από τον Οκτώβριο 2013 έως και το Μάρτιο 2014. Στο διάστημα αυτό, το κάθε σεμινάριο-θεματική ενότητα θα προσφέρεται περίπου μία φορά ανά περιοχή με βάση τις χρονικές ζώνες (Ευρώπη/Αφρική, Αμερικανική ήπειρος, Αυστραλία/Νέα Ζηλανδία). Η παρούσα πρόσκληση ενδιαφέροντος αφορά τα σεμινάρια που προτείνεται να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2013. Το Νοέμβριο θα σταλεί άλλη που θα αφορά τα προγραμματισμένα σεμινάρια για το 2014.

 Για εκπαιδευτικούς στην Αυστραλία και Ν.Ζηλανδία προσφέρονται τα εξής σεμινάρια:

1. Παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδασκαλία της Ελληνικής ως Ξένης/Δεύτερης γλώσσας? μέσα Οκτωβρίου με τέλη Νοεμβρίου 2013
Εισηγητής: Γιάννης Σπαντιδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης               και μέλη της ομάδας του Παιδαγωγικού Σχεδιασμού
 
2. Διδασκαλία της Ελληνικής ως Γ2: επεξεργασία κειμένων και τεχνικές ανάπτυξης λεξιλογίου στο επίπεδο Β2 του ΚΕΠΑ (έντυπο υλικό και ηλεκτρονικό περιβάλλον) ? αρχές Νοεμβρίου με μέσα Δεκεμβρίου 2013
Εισηγήτρια: Παρασκευή Θώμου, Λέκτορας Πανεπιστημίου Κρήτης

 Δήλωση συμμετοχής

 Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε σε κάποιο σεμινάριο, παρακαλείστε να στείλετε απευθείας στο Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ. (στην κ. Ιωάννα Καϊσερλή, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , τηλ. 0030-28310-77583) με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο την αίτηση, στην οποία θα πρέπει να συμπληρώσετε ΟΛΑ τα πεδία.

 Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα σεμινάριαλήγει την Παρασκευή 14 Ιουνίου. Σε περίπτωση που ο αριθμός των ενδιαφερομένων για κάποιο σεμινάριο υπερβαίνει τα είκοσι (20) άτομα, θα γίνει επιλογή με βάση εκπαιδευτικά και γεωγραφικά κριτήρια. Πάντως, εάν υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από την εκπαιδευτική κοινότητα, μπορεί ένα σεμινάριο να προσφερθεί ξανά, ώστε να καλυφθούν οι σχετικές ανάγκες.

 ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Announcements