Εκτύπωση

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ Ή ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ & ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ

Άφιξη στην Αυστραλία ή Νέα Ζηλανδία - Έκδοση Βίζας

Οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται στην Αυστραλία ή τη Νέα Ζηλανδία πρέπει να είναι κάτοχοι ελληνικού διαβατηρίου http://www.passport.gov.gr/ ή υπηρεσιακού διαβατηρίου https://www.mfa.gr/, το οποίο χορηγείται από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, είναι απαραίτητο να εκδοθεί Θεώρηση εισόδου (Visa), προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν και να εργαστούν σε μία από τις δύο χώρες.

Η ονομασία της σχετικής Visa για την Αυστραλία είναι η Temporary Work Visa (Subclass 403) - Foreign Government Agency Stream και η υποβολή γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://online.immi.gov.au/lusc/login.

Aντίστοιχα, για τη Νέα Ζηλανδία η ονομασία της σχετικής Visa είναι Work και η υποβολή γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas/options/visit.

Το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης παρέχει στους αποσπασμένους "Letter of support", σε περίπτωση που τους ζητηθεί.

Επίσημο νόμισμα της Αυστραλίας είναι το δολάριο Αυστραλίας και συμβολίζεται ως $ και εναλλακτικά A$ ή AU$, ενώ της Νέας Ζηλανδίας είναι το δολάριο Νέας Ζηλανδίας και συντομογραφείται με το σύμβολο του δολαρίου $ ή εναλλακτικά με το NZ$.

Συνθήκες εργασίας - Ωράριο

Το διδακτικό έτος στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία ξεκινά τέλη Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου και λήγει μέσα Δεκεμβρίου.

Το σχολικό έτος αποτελείται από τέσσερις σχολικές περιόδους (terms), η έναρξη και η λήξη των οποίων στην Αυστραλία, καθορίζεται από την κάθε πολιτεία. Και στις δύο χώρες, ενδιάμεσα των σχολικών περιόδων υπάρχουν τρεις περίοδοι διακοπών, διάρκειας δύο εβδομάδων η καθεμιά. Η 1η περίοδος είναι τον Απρίλιο, η 2η στα τέλη Ιουνίου, η 3η στα τέλη Σεπτεμβρίου ενώ η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών ξεκινά στα μέσα Δεκεμβρίου και διαρκεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου για την Αυστραλία ή αρχές Φεβρουαρίου για τη Νέα Ζηλανδία.

Πληροφορίες για το σχολικό έτος στην Αυστραλία: https://info.australia.gov.au/about-australia/special-dates-and-events/school-term-dates.

Πληροφορίες για το σχολικό έτος στη Νέα Ζηλανδία: https://www.govt.nz/browse/education/school-and-college/2020-school-terms-and-holidays/.

Συνήθως οι εκπαιδευτικοί, προκειμένου να καλυφθούν οι υπηρεσιακές ανάγκες, τοποθετούνται σε διαφορετικές σχολικές μονάδες αλλά παρέχουν διδακτικό έργο σε μία σχολική μονάδα ανά ημέρα.

Σε πόλεις όπως η Μελβούρνη και το Σύδνεϋ, λόγω των μεγάλων αποστάσεων, οι περιοχές τοποθετήσεων των σχολικών μονάδων μπορεί να βρίσκονται σε διαφορετικούς δήμους όπου χρειάζεται από 45’ μέχρι 1,5 ώρες για να προσεγγιστεί μία σχολική μονάδα ή το Πανεπιστήμιο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ασφαλώς χρειάζεται λιγότερος χρόνος με τη χρήση ιδιωτικού μέσου.

Τα είδη των σχολείων όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα είναι τρία:

α. Κρατικά β. Ημερήσια Κολέγια και γ. Απογευματινά - Σαββατιανά.

Στα Κρατικά και στα Ημερήσια Κολέγια οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί εργάζονται ως βοηθοί εκπαιδευτικοί (assistant teachers), συνεργαζόμενοι με τους ομογενείς εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν όλη την ευθύνη της τάξης. Στα Απογευματινά ή τα Σαββατιανά σχολεία, οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί διδάσκουν μόνοι τους, έχοντας όλη την ευθύνη της τάξης.

Πολλοί εκπαιδευτικοί υπηρετούν τρεις ημέρες σε Κολέγιο ή Κρατικό Σχολείο και δύο σε Απογευματινό - Σαββατιανό. Το πρόγραμμα καθορίζεται από το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης, ανάλογα πάντα με τις υπηρεσιακές ανάγκες. Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί ενδέχεται επίσης να διδάξουν σε Πανεπιστήμια, όπου διδάσκονται τα Νέα Ελληνικά, για τη συμπλήρωση του ωραρίου τους. Το ωράριο εργασίας των αποσπασμένων εκπαιδευτικών είναι 23 ώρες την εβδομάδα.

Στη Νέα Ζηλανδία, μαθήματα παραδίδονται στα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας των μεγάλων πόλεων, όπου οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν μόνοι τους έχοντας όλη την ευθύνη της τάξης.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποσπασμένοι έχουν υποχρέωση να παρακολουθούν τις (εκτός διδακτικού ωραρίου) συνεδριάσεις του διδακτικού προσωπικού που αφορούν στο μάθημα των Ελληνικών. Σε περίπτωση εξωδιδακτικής δραστηριότητας της τάξης, είτε συνοδεύουν τους μαθητές, είτε παραμένουν στο σχολείο παρέχοντας διδακτικό έργο ή προετοιμάζοντας υλικό, πάντα σε συνεργασία με τον κύριο εκπαιδευτικό της τάξης.

Όλοι οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί της Αυστραλίας χρειάζεται να είναι κάτοχοι της κάρτας Working With Children Check (WWCCκαι της Νέας Ζηλανδίας της κάρτας ChildrenWorker Safety Check, της οποίας τα έξοδα επιβαρύνονται οι ίδιοι.

Φοίτηση τέκνων αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης

Η φοίτηση των νηπίων σε παιδικούς σταθμούς υπαγορεύει πολύ υψηλά δίδακτρα στην Αυστραλία, τα οποία ξεκινούν από 120 - 150 AU$/ημέρα. Στη Νέα Ζηλανδία, αντίστοιχα, κυμαίνονται από 50 NZ$/ημέρα.

Τα παιδιά των αποσπασμένων εκπαιδευτικών έχουν δικαίωμα εγγραφής και στις δύο χώρες, σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου το ετήσιο κόστος είναι διαχειρίσιμο.

Υπό προϋποθέσεις, αποκτούν δικαίωμα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα με τα παιδιά των ομογενών. Εναλλακτικά, μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη χώρα απόσπασης, με σημαντικό ωστόσο οικονομικό κόστος διδάκτρων, που εξαρτάται πάντα από το είδος του τίτλου και το αντικείμενο σπουδών που επιθυμεί ο υποψήφιος.

Συνθήκες και κόστος διαβίωσης

Ενοικίαση σπιτιού

Τα σπίτια στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία είναι μονοκατοικίες (houses), σπίτια σε συγκροτήματα (units) ή διαμερίσματα (apartments). Γενικότερα, το κόστος του ενοικίου σχετίζεται με το μέγεθος, την παλαιότητά τους, την περιοχή που βρίσκονται και την πόλη.

Ενδεικτικές Πληροφορίες: rent.com.au, domain.com.auwww.newzealandnow.govt.nz/living-in-nz/housing/renting-a-property, www.trademe.co.nz/property/residential-property-to-rent/auckland/view-list κ.ά.

Όλα τα σπίτια είναι εξοπλισμένα με εστίες μαγειρικής και φούρνο. Για την αγορά μεταχειρισμένων ηλεκτρικών συσκευών και λοιπών αγαθών σε πολύ καλή κατάσταση μπορεί κάποιος να ανατρέξει σε αγγελίες τοπικών ιστοσελίδων, π.χ. https://www.gumtree.com.au/https://www.mightyape.co.nz/used.

Αγορά αυτοκινήτου και έξοδα αυτού

Για αγορά αυτοκινήτου 10ετίας και νεότερο, σε μέτρια προς καλή κατάσταση, χρειάζονται 6.000-10.000 AU$. Το κόστος των καυσίμων είναι περίπου 1.6 AU$/λίτρο. Πάγια ετήσια έξοδα είναι τα τέλη κυκλοφορίας (registration) 800 AU$ περίπου και έξοδα για την ασφάλεια.

Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί μπορούν να μετατρέψουν την Ελληνική Άδεια Οδήγησης σε Άδεια Οδήγησης Αυστραλίας ή Νέας Ζηλανδίας.

Το δίκτυο των μέσων μαζικής μεταφοράς στις πόλεις της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, όπως τρένα, λεωφορεία και σε μεγαλύτερες πόλεις τραμ είναι εκτεταμένο, ωστόσο απαιτείται περισσότερος χρόνος για τη μετακίνηση. Ενδεικτικά ένα εισιτήριο για 2 ώρες χρήσης, για όλα τα μέσα στη Μελβούρνη κοστίζει 4.50 AU$, ενώ για όλη τη μέρα 9.00 AU$ και η έκδοση μηνιαίας κάρτας κοστίζει περίπου 151 AU$. Ενδεικτικές πληροφορίες αστικών συγκοινωνιών στη Μελβούρνη υπάρχουν στον σύνδεσμο: https://www.ptv.vic.gov.au/.

Για τη Νέα Ζηλανδία, το κόστος εξαρτάται από τη χιλιομετρική απόσταση και το κόστος του εισιτηρίου απλής μετάβασης ξεκινά από 5 NZ$. Η έκδοση ειδικής κάρτας παρέχει σημαντική έκπτωση. Ενδεικτικές πληροφορίες για αστικές συγκοινωνίες στη Ν. Ζηλανδία υπάρχουν στον σύνδεσμο: https://www.metlink.org.nz/.

Από τα παραπάνω, εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα, ότι οι νέοι συνάδελφοι θα χρειαστεί να έχουν μαζί τους χρήματα της τάξης των 6000€ για να καλύψουν τα πρώτα έξοδα. Είναι κατανοητό ότι το παραπάνω ποσό διαφοροποιείται ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας. Η χρήση πιστωτικής κάρτας από την Ελλάδα προσφέρεται για λύση ανάγκης αφού υπάρχουν σημαντικές επιπρόσθετες χρεώσεις από τις τράπεζες και των δύο χωρών.

Ιατροφαρμακευτική κάλυψη

Η περίθαλψη σε νοσοκομείο, η μεταφορά με ασθενοφόρο, κάποια τυχόν επέμβαση χρήζουν πολύ μεγάλου κόστους το οποίο αποζημιώνεται από τον ασφαλιστικό μας φορέα, μέσα σε έξι μήνες περίπου με την αποστολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, μεταφρασμένων και επικυρωμένων από Προξενική αρχή, στο αρμόδιο τμήμα του ΕΟΠΥΥ. Για την αποζημίωση κόστους επισκέψης σε γιατρό και εξόδων φαρμακευτικής αγωγής ακολουθείται η ίδια διαδικασία. Επομένως, χρειάζεται η δέσμευση ενός σοβαρού ποσού για την πληρωμή των παραπάνω υπηρεσιών εμπρόθεσμα.

Η ιδιωτική ασφάλιση στις παραπάνω χώρες καλύπτει μεγάλο μέρος των παραπάνω εξόδων και το πακέτο βασικών υπηρεσιών για δύο άτομα στοιχίζει περίπου 200-300 AU$ το μήνα στην Αυστραλία.

Ανακοινώσεις