Print

Πληροφορίες

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ Ή ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΩΚΕΑΝΙΑΣ

Οι συνάδελφοι που πρόκειται να αποσπαστούν στην Αυστραλία/Νέα Ζηλανδία, πρέπει να έχουν μαζί τους ορισμένα έγγραφα τα οποία απαιτούνται για την έκδοση Άδειας Διδασκαλίας. Τα έγγραφα αυτά είναι:

  • Θεωρημένο Αντίγραφο Πτυχίου
  • Θεωρημένο Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου
  • Βεβαίωση από τη Δ/νση στην οποία ανήκουν ότι είναι μόνιμοι Δημόσιοι Υπάλληλοι που υπηρετούν σε κρατικά σχολεία, στην οποία να αναγράφονται και τα έτη υπηρεσίας τους.

Συνθήκες εργασίας - ωράριο:
Το σχολικό έτος στις Πολιτείες της Αυστραλίας αρχίζει τέλη Ιανουαρίου/αρχές Φεβρουαρίου και λήγει λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ενδιάμεσα υπάρχουν τρεις περίοδοι διακοπών διάρκειας δύο εβδομάδων η καθεμιά. Ακριβείς ημερομηνίες για τις περιόδους του σχολικού έτους κάθε Πολιτείας θα βρείτε στην ιστοσελίδα:

http://australia.gov.au/topics/australian-facts-and-figures/school-term-dates

Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί υπηρετούν σε τρία είδη ελληνικών σχολείων: Ημερήσια Κολέγια, Απογευματινά - Σαββατιάτικα και Κρατικά. Σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Αυστραλία, οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί εργάζονται περίπου 24 ώρες την εβδομάδα.

Στα Ημερήσια Κολέγια και στα Απογευματινά - Σαββατιάτικα οι εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν μόνοι τους τις τάξεις. Στα Κρατικά είναι βοηθοί (Assistant Teachers) των ομογενών εκπαιδευτικών, οι οποίοι και έχουν όλη την ευθύνη της τάξης. Οι αποσπασμένοι έχουν υποχρέωση να παρακολουθούν τις (εκτός διδακτικού ωραρίου) συνεδριάσεις του διδακτικού προσωπικού που αφορούν στο μάθημα των Ελληνικών .

Όλοι οι εκπαιδευτικοί υπηρετούν σε περισσότερα του ενός σχολεία. Κάποιοι εκπαιδευτικοί είναι δυνατό να υπηρετούν τέσσερις ημέρες σε Κολέγιο και μια σε Απογευματινό - Σαββατιάτικο ή Κρατικό.

Συνθήκες και κόστος διαβίωσης: Η Αυστραλία είναι χώρα με φυσικό κάλλος, με αφθονία προϊόντων και υψηλό βιοτικό επίπεδο.

Το ύψος του επιμισθίου επιτρέπει σε ζευγάρι εκπαιδευτικών με 1 ή 2 παιδιά αυστηρά λιτή διαβίωση. Πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι συνάδελφοι που είναι μόνοι/-ες τους. Οι οικογένειες μονόμισθων θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, με μόνη διέξοδο την ανεύρεση εργασίας του/της συζύγου. Οι σύζυγοι των αποσπασμένων που δεν είναι εκπαιδευτικοί έχουν βίζα με δικαίωμα εργασίας. Η μόνη ενέργεια που πρέπει να γίνει για να το ασκήσουν είναι η έκδοση TFN (Tax File Number - ΑΦΜ) από την αρμόδια υπηρεσία και η γνωστοποίησή του στον εργοδότη. Οι αμοιβές κυμαίνονται γύρω στα $ 15 AUD την ώρα για τους ανειδίκευτους.

Τα σπίτια είναι μονοκατοικίες (houses), σπίτια σε συγκροτήματα κατοικιών (units) ή διαμερίσματα (flats). Τα ενοίκια κοστίζουν περίπου:

$ 1100+ AUD το μήνα για ένα μικρό διαμέρισμα μιας κρεβατοκάμαρας σε μέτρια κατάσταση,

$ 1400+ AUD για μια μονοκατοικία σε μέτρια κατάσταση, με 2 κρεβατοκάμαρες, όμως σε αρκετή απόσταση από το κέντρο,

$ 1800-2000 ΑUD για μονοκατοικία ή διαμέρισμα τριών δωματίων.

Όλα τα σπίτια είναι εξοπλισμένα με κουζίνα και φούρνο. Πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής παίζει η θέση του σπιτιού, δηλαδή η απόσταση από το κέντρο της πόλης, η απόσταση από σταθμούς τρένων, μαγαζιά κτλ.

Για την αγορά καινούριου ψυγείου και πλυντηρίου υπολογίστε τουλάχιστον $ 900 AUD.

Τα πάγια έξοδα του σπιτιού είναι τα ακόλουθα: Το τηλέφωνο έχει περίπου $ 30 AUD πάγιο. Τα τέλη internet είναι περίπου $ 70 AUD μήνα περίπου. Τρεις εταιρείες προσφέρουν καλωδιακή - δορυφορική τηλεόραση με ελληνικά κανάλια (ΑΝΤ1, MEGA, ALPHA, NET) και ραδιοφωνικούς σταθμούς με τιμές που κυμαίνονται από $80 AUD μηνιαίως.

Αν το σπίτι έχει συσκευές γκαζιού, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα σπίτια, τα μέσα μηνιαία έξοδα είναι περίπου $ 90 AUD, ενώ η μέση μηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κοστίζει $100 AUD.

Λόγω της μεγάλης έκτασης των πόλεων, αλλά και των μεγάλων αποστάσεων που συχνά πρέπει να καλύψουν οι εκπαιδευτικοί για τη μετακίνηση προς τα σχολεία, το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο από τις πρώτες κιόλας ημέρες. Για ένα αυτοκίνητο 10ετίας και νεότερο, σε μέτρια προς καλή κατάσταση χρειάζονται $ 5.000+. Το κόστος των καυσίμων είναι περίπου $ 1.45 / λίτρο, και λιγότερο για αυτοκίνητα που κινούνται με υγραέριο. Πάγια ετήσια έξοδα για την κίνηση του αυτοκινήτου είναι τα τέλη κυκλοφορίας (registration) $ 700 περίπου και η βασική ασφάλεια $ 350 περίπου.

Επομένως τα πάγια έξοδα διαβίωσης ανά μήνα, συμπεριλαμβανομένου του αυτοκινήτου, κυμαίνονται από $ 1700 AUD περίπου για ένα άτομο μέχρι $3500 για οικογένεια μη συπεριλαμβανομένων σ? αυτά των εξόδων διατροφής, ένδυσης, μόρφωσης, διασκέδασης κλπ.

Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί μπορούν να μετατρέψουν το ελληνικό δίπλωμα οδήγησης αυστραλέζικο για τρία χρόνια με κόστος $ 60. Το δίπλωμα οδήγησης χρησιμοποιείται και σαν ταυτότητα στις καθημερινές συναλλαγές, πράγμα που επιβάλλει την έκδοσή του.

Μια άλλη λύση, αν και χρονοβόρα σε σχέση με το αυτοκίνητο, για τις μετακινήσεις είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τρένα, λεωφορεία και τραμ. Το δίκτυό τους είναι εκτεταμένο, ωστόσο δεν καλύπτει όλες τις περιοχές και είναι ιδιαίτερα αργό, οπότε η καλύτερη λύση είναι και πάλι το αυτοκίνητο. Ένα εισιτήριο για 2 ώρες - κοινό για όλα τα μέσα - κοστίζει $ 4.30, ενώ για όλη τη μέρα $ 7.00 και η έκδοση μηνιαίας κάρτας κοστίζει περίπου $ 129 AUD.

Υπάρχουν αγορές μεταχειρισμένων και αποθήκες χονδρικής, όπου μπορεί κάποιος να αγοράσει τα είδη του νοικοκυριού με τιμές που κυμαίνονται περίπου $ 2.500 - 3.000 για εργένη.  Δυνατότητα αγορών με δόσεις δεν υπάρχει, συνήθως, για άτομα που δεν έχουν χρόνο διαμονής στη χώρα περισσότερο από 12 μήνες.

Από τα παραπάνω εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι νέοι συνάδελφοι πρέπει να φέρουν μαζί τους όσα περισσότερα χρήματα μπορούν, από $ 15.000 AUD και πάνω για να αντιμετωπίσουν τα πρώτα τους έξοδα (ενοικίαση, εγγύηση, επίπλωση σπιτιού, μισθούς για τους πρώτους 2,5 μήνες, αυτοκίνητο και λοιπά έξοδα). Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η μισθοδοσία των αποσπασμένων σταματά το Δεκέμβριο, λόγω της λήξης του οικονομικού έτους, και ξαναρχίζει στα μέσα Μαρτίου με αναδρομική πληρωμή των τριών μηνών. Οι αυστραλιανές τράπεζες συνήθως δε δίνουν δάνεια σε μη μόνιμους κατοίκους, ωστόσο οι αντίστοιχες ελληνικές που διατηρούν υποκαταστήματα στη Μελβούρνη (Λαϊκή και Κύπρου) δίνουν. Μια καλή σκέψη θα ήταν και μια πιστωτική κάρτα από την Ελλάδα, για περίπτωση ανάγκης. Περίπτωση ανάγκης θεωρείται κυρίως η ανάγκη περίθαλψης σε νοσοκομείο, η μεταφορά με ασθενοφόρο, κάποια εγχείριση κ. α. Όλα τα παραπάνω είναι πάρα πολύ ακριβά και η έλλειψη άμεσης ιατροφαρμακευτικής κάλυψης καθιστά απαραίτητη τη αποταμίευση ενός ποσού για την αντιμετώπιση απροόπτων. Τα χρήματα αυτά, όπως και αυτά για απλές επισκέψεις στο γιατρό, φάρμακα κτλ, επιστρέφονται από τον ασφαλιστικό μας φορέα, μετά από ένα χρόνο περίπου. Η ιδιωτική ασφάλιση που είναι δυνατό να καλύψει μεγάλο μέρος των παραπάνω εξόδων για δύο άτομα στοιχίζει περίπου $ 350-400 το μήνα.

 

Για τα παιδιά των αποσπασμένων εκπαιδευτικών:

Τα παιδιά των αποσπασμένων εκπαιδευτικών εγγράφονται συνήθως στα Κολέγια, που προσφέρουν ελληνικά περισσότερες ώρες την εβδομάδα και σε υψηλότερο - συνήθως ? επίπεδο πληρώνοντας μόνο έξοδα συμμετοχής για διάφορες σχολικές εκδηλώσεις. Αρκετοί συνάδελφοι όμως στέλνουν τα παιδιά τους σε κρατικά σχολεία, όπου πληρώνουν  δίδακτρα, γύρω στα 800 δολάρια ετησίως. Επιπλέον έξοδα αποτελούν τα προς αγορά μαθητικής στολής, βιβλίων και εκείνα που αφορούν στη συμμετοχή σε επιπρόσθετα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Τα παιδιά ενσωματώνονται πλήρως στο εδώ εκπαιδευτικό σύστημα και μαθαίνουν άπταιστα τα αγγλικά. Υπό προϋποθέσεις αποκτούν δικαίωμα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, όπως έχει θεσμοθετηθεί για τα παιδιά των ομογενών. Εναλλακτικά, μπορούν να συνεχίσουν εδώ τις σπουδές τους, με σημαντικό ωστόσο οικονομικό κόστος (τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια ξεπερνούν τις 20.000 $/έτος).

 

 

Για επιπλέον πληροφορίες

Στον τουριστικό οδηγό του εκδοτικού οίκου LONELY PLANET μπορείτε να βρείτε χρήσιμες και λεπτομερείς πληροφορίες  για την Αυστραλία, την Τασμανία (νησί -πολιτεία της Αυστραλίας) και τη Νέα Ζηλανδία:

http://www.lonelyplanet.com/australia

http://www.lonelyplanet.com/australia/tasmania

http://www.lonelyplanet.com/new-zealand

Επίσης από τις ιστοσελίδες:                                      

http://www.omogeneia.gr/2009-03-28-22-56-12/2010-12-12-11-23-00.html

http://www.saeoceania.org.au/

θα πληροφορηθείτε για την παρουσία και δράση της   ελληνικής ομογένειας στην Ωκεανία.

Τελος, αν θέλετε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Εκπαίδευσης Ωκεανίας δια τηλεφώνου, καλέστε στο 00613 9866 4660 κατά το διάστημα 7 - 8 π.μ., ώρα Ελλάδας.

 

 

 

Announcements