Ανακοινώσεις

Εξετάσεις Μαΐου 2018 για το Κρατικό Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας σε όλο τον κόσμο

Σας πληροφορούμε ότι οι εξετάσεις για την απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας οργανώνονται κάθε χρόνο στα εξεταστικά κέντρα όλου του κόσμου, τα οποία έχει ιδρύσει το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Οι προσεχείς εξετάσεις θα διεξαχθούν στα εξεταστικά κέντρα στις 15, 16 και 17 Μαΐου 2018.

Ειδικότερα στη Μεγάλη Βρετανία οι εξετάσεις Μαΐου 2018 θα διεξαχθούν σε 7 εξεταστικά κέντρα: Λονδίνου, Εδιμβούργου, Γλασκόβης, Μπέρμινχαμ, Μάνσεστερ, Μπρίστολ και Κέιμπριντζ.

Οι εγγραφές των υποψηφίων για το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά από 1 Φεβρουαρίου ως 18 Μαρτίου 2018 (http://www.greek-language.gr/certification/application/index.html).

Το εν λόγω πιστοποιητικό είναι τίτλος γλωσσομάθειας και χορηγείται από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, έχει ευρωπαϊκή και διεθνή αναγνώριση και βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία προς τα επίπεδα που περιγράφει το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις γλώσσες.

Ο στόχος των μαθητών για την απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας αποτελεί θαυμάσια παιδαγωγική ευκαιρία για τη βελτίωση των ικανοτήτων τους στην ελληνική γλώσσα, για τη χρήση της γλώσσας στην επικοινωνία και την αποτελεσματική ανάπτυξη δεξιοτήτων κατανόησης και παραγωγής γραπτού και προφορικού λόγου.

Για την κατάλληλη προετοιμασία των υποψηφίων για της εξετάσεις συστήνεται να χρησιμοποιηθούν τα βιβλία της σειράς «ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ», τα οποία μπορούν να αγοραστούν από το ΚΕΓ.

Ειδικότερα κατά τη διαδικασία προετοιμασίας και την εξέταση της Ελληνομάθειας:

  • Οι μαθητές αποκομίζουν βιώματα επιτυχίας, ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους για την κατοχή της ελληνικής γλώσσας και σταδιακά εξοικειώνονται με τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού. 
  • Οι γονείς ενημερώνονται αντικειμενικά για τα εκάστοτε αποτελέσματα της αξιολόγησης των παιδιών τους στην ελληνική γλώσσα ως ξένη/δεύτερη γλώσσα.
  • Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν απτά τις επιμέρους δεξιότητες των μαθητών τους και την πρόοδό τους, έτσι ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνουν μελετημένες διδακτικές αποφάσεις για την ανατροφοδότηση της μάθησης.
  • Για το επίπεδο Α1 προβλέπονται ειδικές εξετάσεις για παιδιά 8-12 ετών και διαφορετικές εξετάσεις για εφήβους και ενήλικες άνω των 12 ετών.
    • Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις για το επίπεδο Α1 έχουν παιδιά αλλοδαπών, αλλογενών και ομογενών που είναι 8–12 ετών (έχουν συμπληρώσει το 8ο έτος και δεν έχουν υπερβεί το 12ο την 31η Μαΐου του τρέχοντος έτους).
    • Μαθητές ηλικίας άνω των 12 ετών θεωρητικά μπορούν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις οποιουδήποτε επιπέδου. Ωστόσο, συστήνεται από το ΚΕΓ οι υποψήφιοι των επιπέδων Β2, Γ1 και Γ2 να είναι άνω των 16 ετών, επειδή το περιεχόμενο των εξεταστικών θεμάτων απαιτεί γνώσεις και εμπειρίες που δεν διαθέτουν οι υποψήφιοι μικρότερης ηλικίας.
    • Στην ιστοσελίδα του ΚΕΓ (http://www.greek-language.gr/certification/node/15.html) είναι διαθέσιμα ενδεικτικά θέματα από τις εξετάσεις πιστοποίησης επάρκειας της ελληνομάθειας και μπορείτε να βρείτε σύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό σε ψηφιακή μορφή, διαγνωστικά τεστ, past papers, κ.λπ.

Το Κρατικό Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας απευθύνεται προς όλους: σε αλλογενείς και ομογενείς, σε Ελλαδίτες και Ελληνοκυπρίους, σε ενήλικες και νέους.

Εκτός από τη χρησιμότητά του σε όσους επιθυμούν να εργαστούν και να σπουδάσουν στην Ελλάδα και την Κύπρο, έχει βαρύνουσα παιδαγωγική σημασία για τους μαθητές που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι μαθαίνουν τα ελληνικά ως ξένη γλώσσα.

Επιπλέον, οι μαθητές των αγγλικών σχολείων, μπορούν να αξιοποιήσουν τη Νέα Ελληνική Γλώσσα (ModernGreek) για να φοιτήσουν σε βρετανικά πανεπιστήμια.

Η συστηματική τριβή των μαθητών αυτών από μικρή ηλικία για την απόκτηση του τίτλου ελληνομάθειας θα είναι μαθησιακά ωφέλιμη αργότερα, αφού υποστηρίζει και υπηρετεί τις ίδιες γλωσσικές δεξιότητες που απαιτούν τα GCSE, AS και ALevels.

Επιπρόσθετα, ο προαναφερόμενος τίτλος αποτελεί πιστοποίηση της επάρκειας της ελληνικής γλώσσας και εκδίδεται ύστερα από επιτυχή συμμετοχή σε γραπτές και προφορικές εξετάσεις, κατανεμημένες σε 6 γλωσσικά επίπεδα: Α1, Α2, Β1, Β2, Γ1, Γ2.

Περισσότερες πληροφορίες και απαντήσεις στις πιθανές ερωτήσεις σας μπορείτε να λάβετε από το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης Λονδίνου στο τηλέφωνο 0044(0)2072215977 ή στην ιστοσελίδα  http://hellenic-education-uk.europe.sch.gr/

Για την ελληνομάθεια η συνεργατική προσπάθεια όλων αξίζει τον κόπο!

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσεται τις πληροφορίες σε αρχείο word. 

 

 

2η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας

Αιτήσεις συμμετοχής στο 1ο στάδιο της Ολυμπιάδας γίνονται δεκτές από 4/12/2017 έως 18/12/2017 στην ιστοσελίδα http://smg.web.auth.gr/wordpress/?page_id=7520 και οι εξετάσεις θα διενεργηθούν στις 10/1/2018 (απόγευμα).

Για αναλυτικές πληροφορίες καντε κλικ εδώ

Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την 2η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας

Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την 2η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας.

Αιτήσεις συμμετοχής στο 1ο στάδιο της Ολυμπιάδας γίνονται δεκτές έως 21/12/2017 στην ιστοσελίδα http://smg.web.auth.gr/wordpress/?page_id=7520 και οι εξετάσεις θα διενεργηθούν στις 10/1/2018 (απόγευμα).

Για αναλυτικές πληροφορίες καντε κλικ εδώ

SBS Radio Program

Ακούστε τις εκπομπές των σχολείων (Documentaries link) ή Ακούστε τις εκπομπές των σχολείων (SBS link)

 

Αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα (GR) (EN)

Tο ελληνικό πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS σε συνεργασία με to Γραφείο Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μελβούρνη δίνει την ευκαιρία στα σχολεία όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα να συμβάλουν στην παραγωγή ενός ραδιοφωνικού προγράμματος διάρκειας 10 περίπου λεπτών με θέματα της επιλογής τους (π.χ. οι γιορτές της ελληνικής κοινότητας στη γειτονιά μου, διασκεδάζω ελληνικά, κάνω με τους συμμαθητές μου ένα θεατρικό δρώμενο στα ελληνικά και κουβεντιάζω γι αυτό κλπ) ή με θέματα που μπορεί να προκύψουν κατόπιν επικοινωνίας και σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο δημοσιογράφο.

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε όλα τα σχολεία όπου διδάσκεται το  μάθημα των ελληνικών και σε μαθητές κάθε ηλικίας και βαθμίδας.

Οι λεπτομέρειες του ύφους, του σχεδιασμού και της ηχογράφησης κάθε εκπομπής θα καθορίζονται σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο του SBS κ. Βάιο Αναστασόπουλο σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν την πραγματοποίησή της.

Το πρόγραμμα αυτό υπολογίζεται να ξεκινήσει στα μέσα Μαρτίου. Όσα σχολεία ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν πρέπει να υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, φόρμα της οποίας επισυνάπτεται.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Βάιο Αναστασόπουλο στο 9949 2100.The SBS Greek Radio program in association with the Office of Education of the Consulate General of Greece in Melbourne offers the opportunity to Greek language schools to partake in the production of a radio program of about 10 minutes duration, which will focus on topics/matters of their own choice / preference (e.g. festivities organised by the Greek community in my area, Greek entertainment, a theatrical role-play between students).

Details of the content, layout and recording of each radio presentation will be arranged under the helpful direction of SBS Greek Radio presenter Mr. Vaios Anastasopoulos.

The program is expected to commence mid-March 2010. Schools wishing to participate in the program are requested to complete and send the attached Expression of Interest Application form.

For further information about the program, please contact Mr Vaios Anastasopoulos on 9949 2100.

Ανακοινώσεις